
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο (webinar) διάρκειας 2 ωρών με θέμα: “Παιδική Παχυσαρκία και Διατροφική Προσέγγιση”
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
- Κόστος συμμετοχής: 30€ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.)
- Εισηγητής: Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
- Προλογίζει: Μαντώ Αγουρίδου, Κλινική Ψυχολόγος MSc
- Συντονίζει: Τίνα Καραΐσκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
- Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης
- Τρόπος Παρακολούθησης: OnDemand
WEBINAR: Παιδική Παχυσαρκία & Διατροφική Προσέγγιση
Στο πρώτο μέρος του webinar αναλύεται ο συσχετισμός του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου με την παιδική παχυσαρκία, ενώ στη συνέχεια θα αναλύονται οι βασικές και οι επιμέρους συνιστώσες του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου που σχετίζονται τόσο με τη συνολική, όσο και με την κεντρική παιδική παχυσαρκία.
Έπειτα, παρουσιάζονται οι λεπτομέρειες της περιεκτικής αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας και αναλύονται ο ρόλος του ειδικού διατροφολόγου στην παιδιατρική διατροφή, στην αντιμετώπιση ενός ζητήματος που απαιτεί ειδικευμένες λύσεις.
Τέλος, γίνεται αναφορά της μεθοδολογίας των διαθέσιμων εργαλείων αξιολόγησης της διατροφικής πρόσληψης.
Στο δεύτερο μέρος του webinar υπάρξουν διαδραστικές δραστηριότητες με τους συμμετέχοντες, ερωτήσεις και διευκρινίσεις.
Σε ποιους απευθύνεται
Το WEBINAR: Παιδική Παχυσαρκία & Διατροφική Προσέγγιση απευθύνεται σε ευαισθητοποιημένους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται ενεργά με το συγκεκριμένο αντικείμενο και κυρίως σε ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, διατροφολόγους, ιατρούς (παιδίατροι, ενδοκρινολόγοι κλπ.).
Επιπλέον μπορούν να συμμετέχουν γυμναστές, σύμβουλοι διατροφής και ψυχικής υγείας, Life Coaches, σχολικοί σύμβουλοι αλλά και φοιτητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής, απόφοιτοι μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συναφών ειδικοτήτων (Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου ή Επαγγελματικής Σχολής).
Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
- Διδάκτωρ Παιδικής Διατροφής και Παχυσαρκίας ΤEΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
- Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
- Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
- Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο
- Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μαντώ Αγουρίδου, Κλινική Ψυχολόγος, ΠΜΣ Διασυνδετική Ψυχιατρική
- Επιστημονικός Συνεργάτης Β’ Ψυχιατρική Κλινική & Β’ Προπ. Παθολογική Κλινική – Παν/μιακό ΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ».
- Αdvisor/Counseling specialist for children στο American Community Schools.
ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Οι εγγραφές είναι ανοιχτές!
Παιδική Παχυσαρκία και Διατροφική Προσέγγιση
Μελέτες σε παιδιά έδειξαν ότι οι δείκτες της κεντρικής παχυσαρκίας επιβαρύνονται από κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και συσχετίζονται ισχυρά με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αντίστασης στην ινσουλίνη, των αυξημένων λιπιδίων του αίματος και δεικτών της υποκλινικής φλεγμονής (Σχήμα 1).
Σχήμα 1: Επίδραση διαφόρων παραγόντων και συνέπειες της κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας (Πηγή: Hobfauer 2012).
Πρόσφατη πανελλαδική επιδημιολογική μελέτη μεγάλου δείγματος 124.133 μαθητών (49,2% κορίτσια), τα οποία φοιτούσαν στην 3η (49.2%) και 5η τάξη (50.8%) των δημοτικών σχολείων της Ελλάδας (~91% των συνολικών μαθητών) με μέση ηλικία 9,9±1,1 έτη, προσδιόρισε το συνολικό επιπολασμό της κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας (WHtR>0,5: διεθνές κατωφλικό σημείο κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας), στο 33,4% επί του συνολικού δείγματος των μαθητών της μελέτης και ήταν σημαντικά υψηλότερος στα αγόρια παρά στα κορίτσια: 36% και 30,7%, αντίστοιχα p <0,001 (Πίνακας 1).
Πίνακας 1: Δεδομένα αναλογίας Μέσης προς Ύψος (WHtR) και επιπολασμός κεντρικής παχυσαρκίας σε Αγόρια και Κορίτσια.
Σύνολο
Δείγματος (n=124.113) | Αγόρια
(n=63.064) | Κορίτσια
(n=61.049) | p * | |
Αναλογία μέσης προς ύψος (WHtR) | 0.48 ± 0.09 | 0.49 ± 0.06 | 0.47 ± 0.1 | <0.001 |
Επιπολασμός κεντρικής παχυσαρκίας (%) | 33.4 | 36.0 | 30.7 | <0.001 |
*p-τιμές που προκύπτουν από το chi-square test του Pearson για τις κατηγορικές μεταβλητές και t-test των μαθητών για τις συνεχείς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διαθέσιμες ερευνητικές πληροφορίες σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό των παιδιών με κεντρική παχυσαρκία.
Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε πρώτες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη είναι: Ελλάδα με 33,4% (Grigorakis et al. 2015), Η.Π.Α. με 32,9% (Xi et al. 2014, ), Πορτογαλία με 23,8% (Albuquerque et al. 2012), Ισπανία με 21,3% (Schroder et al. 2014), Αυστραλία με 18,3% (Garnett et al. 2011).
Συμπερασματικά, τα ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο επιπολασμός της κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι πολύ υψηλός. Σε ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής των παιδιών όπως είναι η συχνότητα λήψης πρωινού γεύματος και κατανάλωσης μικρογευματιδίων, μαζί με το βαθμό συμμετοχής σε καθιστικές δραστηριότητες, θα πρέπει να δοθεί απαραίτητη προσοχή ώστε να αποτελέσουν συστατικά στρατηγικών παρεμβάσεων της πολιτείας με στόχο την πρόληψη της κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας, προς όφελος της δημόσιας υγείας.
Προτεινόμενο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Master Nutritionist in Pediatric Nutrition” είναι το 1ο και Μοναδικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στην Παιδιατρική στην Ελλάδα και περιλαμβάνει την παρουσίαση των βασικών αρχών που διέπουν την επιστήμη της παιδιατρικής διατροφής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση των ειδικών θεμάτων που σχετίζονται με αυτή: ενεργειακές και θρεπτικές απαιτήσεις (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία), αναγνώριση της παιδικής παχυσαρκίας, διερεύνηση αιτιολογίας και συνεπειών προβλημάτων θρέψης και ψυχικής υγείας, η έκταση των εν λόγω προβλημάτων στην ελληνική επικράτεια κλπ.
Η κατανόηση των προστατευτικών και επιβαρυντικών παραγόντων στην παιδική διατροφή, συμβάλει στην ανάπτυξη τεχνικών τροποποίησης των διατροφικών επιλογών, της φυσικής δραστηριότητας, αλλά και των στόχων εκπαίδευσης του οικογενειακού περιβάλλοντος.