Μια γρήγορη αναθεώρηση
What Works to Improve Nutrition and Food Sustainability
across the First 2000 Days of Life: A Rapid Review.
Rachel Laws, Megan Adam, Emma Esdaile , Penelope Love and Karen J. Campbell
Με βάση το πλαίσιο Innocenti, αυτή η ταχεία ανασκόπηση των συστηματικών ανασκοπήσεων (n = 60) και (η γκρίζα βιβλιογραφία φρουρός) (n = 27) συνθέτει τα στοιχεία για το τι λειτουργεί για τη βελτίωση της διατροφής και της βιωσιμότητας των τροφίμων κατά τις πρώτες 2000 ημέρες του παιδιού.
Οι πιο συστηματικές ανασκοπήσεις επικεντρώθηκαν σε παρεμβάσεις που στοχεύουν τη συμπεριφορά των γονέων και των φροντιστών (n = 49), με λιγότερες κριτικές που επικεντρώνονται στα προσωπικά (n = 7) και εξωτερικά (n = 4) περιβάλλοντα τροφίμων.
Δεν υπάρχουν κριτικές που να επικεντρώνονται στις δραστηριότητες της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Οι περισσότερες κριτικές αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικά χαμηλή (n = 28, 47%) ή χαμηλή (n = 21, 35%) ποιότητα χρησιμοποιώντας το AMSTAR 2.
Τα στοιχεία υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των πολυσυστατικών παρεμβάσεων θηλασμού, των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο σπίτι και σε χώρους παιδικής φροντίδας, ιδίως όταν εμπλέκονται γονείς, της διαδραστικής ανάπτυξης δεξιοτήτων και της επαναλαμβανόμενης έκθεσης σε λαχανικά.
Τα κουπόνια τροφίμων και η πρόσβαση σε τοπικές λαϊκές αγορές και κοινωνικά παντοπωλεία έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα σε πιο υγιεινά τρόφιμα, ενώ τα στοιχεία υποστηρίζουν παρεμβάσεις που βελτιώνουν το εξωτερικό περιβάλλον τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών στρατηγικών όπως ο φόρος SSB, περιορισμοί στην εμπορία και τη διαφήμιση προϊόντων διακριτικής ευχέρειας και βελτιωμένη επισήμανση τροφίμων.
Συνολικά, η παρούσα ανασκόπηση υπογραμμίζει τη σημασία της ανάληψης δράσης σε διάφορα περιβάλλοντα και τομείς σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο για τη βελτίωση της διατροφής των μικρών παιδιών.
Επιστημονική Επιμέλεια: Κεκιλίδη Σοφία, Κοινωνικός & Εκπαιδευτικός Λειτουργός – Ειδ. Διατροφολόγος
Προτεινόμενο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης
