Η ψυχοδιαιτολογία είναι ένα νέο πεδίο, το οποίο προσφέρει ενδιαφέρον στη φροντίδα της ψυχικής σας υγείας καθώς ερμηνεύει την έννοια της «τροφής του εγκεφάλου» και της «διατροφικής διάθεσης».
Όταν πρόκειται για τη σωστή διατροφή, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε διαιτολόγους για βοήθεια.
Οι ειδικοί αυτοί είναι εκπαιδευμένοι να κατανοήσουν πώς ορισμένα τρόφιμα επηρεάζουν το σώμα και τι είδους θρεπτικά συστατικά χρειάζεστε για να παραμείνετε υγιείς.
Η διαδικασία της σωστής διατροφής περιλαμβάνει προφανώς κάτι περισσότερο από την κατανάλωση μόνο ορισμένων τροφίμων.
Έχει επίσης να κάνει με τον τρόπο που βλέπετε τα τρόφιμα, τις επιλογές που κάνετε και τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα τρόφιμα επηρεάζουν τη συνολική σας υγεία.
Και ενώ ένας καλός διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει με όλους αυτούς τους τομείς, υπάρχει επίσης ένας τομέας που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις διανοητικές πτυχές του φαγητού – και πώς το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό σας.
Ονομάζεται ψυχοδιαιτολογία , και παρόλο που είναι μια σχετικά νέα επιστήμη, ολοένα και αυξάνεται το ενδιαφέρον για αυτήν.
Τι είναι η Ψυχοδιαιτολογία ;
Η ψυχοδιαιτολογία είναι ένας σχετικά νέος τομέας μελέτης και ως εκ τούτου, ο ακριβής ορισμός είναι λίγο ασαφής.
Ωστόσο, η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση περιγράφει τη ψυχοδιαιτολογία ως ένα διεπιστημονικό πεδίο που εξετάζει το ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή (διατροφικά πρότυπα, κατανάλωση θρεπτικών ουσιών ή έλλειψή τους) στις αιτίες και τις θεραπείες της ψυχικής υγείας συνολικά και των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Και το ίδιο ισχύει και για τη διατροφική ψυχιατρική.
Η ψυχοδιαιτολογία και η διατροφική ψυχιατρική είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας που αξιοποιεί την ισχύ ολόκληρων των τροφίμων και θρεπτικών συστατικών τους για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας.
Με αυτόν τον τρόπο, η διατροφική ψυχιατρική προσπαθεί να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα ψυχιατρικών παθήσεων, από το άγχος και την κατάθλιψη έως τη διπολική διαταραχή και την ΙΨΔ μέσω σκόπιμων και τεκμηριωμένων διατροφικών αλλαγών.
Η ψυχοδιαιτολογία, επίσης, επικεντρώνεται στη σύνδεση μεταξύ τροφής, διατροφής, διάθεσης και γνώσης.
Η βέλτιστη ψυχική υγεία επηρεάζεται από το τι τρώμε, πώς τρώμε και πώς αυτό επηρεάζει το σώμα και τον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, εάν δεν παίρνετε αρκετά από ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β12 που βρίσκεται ενδεικτικά στον τόνο και σε γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να καταλήξετε να έχετε πρόβλημα συγκέντρωσης, απωθώντας ολόκληρη τη διαδικασία σκέψης σας.
Πώς λειτουργεί η Ψυχοδιαιτολογία ;
Επειδή δεν υπάρχει καθορισμένος οδηγός για τη ψυχοδιαιτολογία, μπορεί να φαίνεται λίγο διαφορετική για κάθε επαγγελματία.
Οι βάσεις βρίσκονται σε αυτό που αποκαλείται «ειδύλλιο του εντέρου-εγκεφάλου». Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι που είναι σήμερα γνωστοί στους οποίους το στομάχι επικοινωνεί με τον εγκέφαλο.
Πρώτον, υπάρχει το πνευμονικό νεύρο, το οποίο τρέχει από τον εγκέφαλο κατά μήκος κάθε πλευράς του σώματος, κάτω από το λαιμό, κατά μήκος του οισοφάγου και στην κοιλιά, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής.
Αυτό το νεύρο λειτουργεί ως αμφίδρομος αυτοκινητόδρομος… στέλνοντας συνεχώς σήματα και χημικές ουσίες μπρος-πίσω μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου.
Δηλαδή, ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεάσει το έντερο, αλλά και το έντερο μπορεί επίσης να επηρεάσει τον εγκέφαλο μέσω των τροφών που καταναλώνουμε.
Στη συνέχεια, είναι γνωστό ότι το έντερο παράγει πάνω από το 90 τοις εκατό της σεροτονίνης του σώματος και περίπου το 50 τοις εκατό της ντοπαμίνης του, δύο νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση της διάθεσής σας.
Έτσι, είναι λογικό ότι όταν το έντερό σας είναι εκτός ελέγχου εξ αιτίας κάποιας ανισορροπίας μικροβίων που προκαλείται από κακή διατροφή, οι νευροδιαβιβαστές δεν παράγονται τόσο αποτελεσματικά, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την ψυχική σας υγεία.
Οι ψυχοδιαιτολόγοι και οι ψυχίατροι παρέχουν εκπαίδευση γύρω από τη διατροφή και για το πώς ο τρόπος που τρώτε επηρεάζει τα συναισθήματά σας, τον τρόπο που σκέφτεστε και τις συνολικές εμπειρίες σας.
Στη συνέχεια, εμβαθύνουνε στα προσωπικά ερεθίσματα για να αναπτύξετε καλύτερα πρότυπα σκέψης και καλύτερες στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες. Αυτή είναι μια ολιστική προσέγγιση στη βέλτιστη ψυχική υγεία.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η Ψυχοδιαιτολογία;
Η καλή υγεία, η διάθεση, η λειτουργία του εγκεφάλου και η ικανότητα να λαμβάνονται καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τα τρόφιμα που τροφοδοτούν σωστά το σώμα και τον εγκέφαλό σας είναι όλα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στη ψυχοδιαιτολογία.
Η σύγχρονη διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και κρέατα, είναι πολύ επιβλαβής για τη σωματική μας υγεία, αλλά και για την ψυχική μας υγεία.
Στην πραγματικότητα, μια μετα-ανάλυση του 2017 διαπίστωσε ότι η υψηλή κατανάλωση αυτών των τροφίμων, τα γλυκά τρόφιμα και ποτά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τα οποία αποτελούν “το δυτικό διατροφικό πρότυπο”, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.
Η ψυχοδιαιτολογία βοηθά τους ανθρώπους να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην ψυχική τους υγεία και να χρησιμοποιήσουν τα τρόφιμα ως ένα από τα εργαλεία για να τη φροντίσουν.
Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι έχουν πιθανώς ακούσει ότι θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις βιταμίνες Β για την ψυχική υγεία, αλλά δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί και σε ποιες (από τις οκτώ συνολικές βιταμίνες Β).
Η συνεργασία με έναν ψυχοδιαιτολόγο ή ψυχίατρο, ωστόσο, μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τη Βιταμίνη Β9 ή το φυλλικό οξύ, καθώς τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Στη συνέχεια, συνιστάται ενδεχομένως σε έναν ασθενή που παλεύει με την κατάθλιψη να ξεκινήσει ενσωματώνοντας περισσότερα φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή του ως μέρος της θεραπείας του.
Επιπλέον, αυτός ο τομέας μας επιτρέπει επίσης να είμαστε πιο προληπτικοί και στρατηγικοί με την ψυχική μας υγεία. Για παράδειγμα, οι βιταμίνες Ε και Β12 καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας είναι συχνά χρήσιμα για την υγεία του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας.
Ως εκ τούτου, η ψυχοδιαιτολογία συχνά ενθαρρύνει τους ασθενείς να είναι πιο συνειδητοί αναφορικά με αυτά τα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με τον αγώνα τους.
Ένας ασθενής που αντιμετωπίζει κατάθλιψη μπορεί να ανεβάσει την πρόσληψη βιταμίνης Β12 είτε μέσω ζωικών πρωτεϊνών είτε μέσω συμπληρωμάτων.
Εν τω μεταξύ, η σύσταση για ένα ηλικιωμένο άτομο μπορεί να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση περισσότερων αβοκάντο (πλούσιο σε βιταμίνη Ε) και σολομό (φορτωμένο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) στη δίαιτά τους, καθώς η έρευνα έχει συνδέσει και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης και άνοιας.
Χρειαζόμαστε περισσότερα εργαλεία για να βοηθήσουμε την ψυχική μας ευεξία. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα φάρμακα λειτουργούν για μερικούς αλλά όχι για όλους, και μερικοί εξακολουθούν να υποφέρουν από συμπτώματα ακόμα και κατά τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Τόσο οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται αλλά και οι θεραπείες που συνταγογραφούνται στη ψυχοδιαιτολογία ή την ψυχιατρική μπορούν να βοηθήσουν να γίνει ακριβώς αυτό.
Μπορούμε να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με το πώς οι ασθενείς μπορούν να ανεβάσουν τη διάθεση τους, αλλά και να έχουν πραγματικά πλούσιες συναισθηματικές εμπειρίες με το φαγητό και τη σημασία αυτού στις ζωές τους. Το φαγητό γίνεται πραγματικά ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στην υγειονομική περίθαλψη.
Υπάρχουν μειονεκτήματα στη Ψυχοδιαιτολογία ;
Δεν υπάρχει μόνο μια προσέγγιση για τη διατροφή και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι αντιδράσεις κάποιων σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να διαφέρουν.
Ένα παράδειγμα είναι το γκρέιπφρουτ. Ενώ είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό εσπεριδοειδές, αλληλοεπιδρά επίσης με ορισμένα ηπατικά ένζυμα και μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον λειτουργούν παράλληλα πολλοί επαγγελματίες υγείας.
Πώς να βρείτε έναν διατροφικό ψυχοδιαιτολόγο
Μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά από τη στιγμή που το πεδίο είναι νέο. Εξαιτίας αυτού απλά να έχετε κατά νου ότι οι μόνοι άνθρωποι που είναι πραγματικοί ψυχολόγοι και ψυχίατροι είναι εκείνοι με διδακτορικό, Psy.D., ή M.D. Και όπως και με την εύρεση οποιουδήποτε άλλου επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης, μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον γενικό γιατρό σας ή άλλο γιατρό για παραπομπές.
Πολλοί ειδικοί ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να δοκιμάσουν τη ψυχοδιαιτολογία. Ο εγκέφαλός είναι ένα αναπτυσσόμενο όργανο και οι επιλογές που κάνουμε καθημερινά, όπως τα τρόφιμα που τρώμε και ο τρόπος με τον οποίο κινείτε το σώμα μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία του εγκεφάλου μας.
Εν κατακλείδι…
Συμπερασματικά ανεξάρτητα από τις άλλες θεραπείες που χρησιμοποιείτε μπορείτε να συνδυάσετε και την ψυχοδιαιτολογία για να περιορίσετε το αντίκτυπο των τροφίμων στην ψυχική σας υγεία και να ωφελήσετε τον οργανισμό σας από τα θρεπτικά συστατικά των γευμάτων που καταναλώνετε.