Η Ψυχοδιαιτολογία είναι ο τομέας μελέτης που περιλαμβάνει τη διασταύρωση μεταξύ των ψυχολογικών, συμπεριφορικών και διατροφικών επιστημών.
Στο πλαίσιο της ψυχοδιαιτολογίας, η σχέση διατροφής-ψυχικής υγείας διερευνάται από την προοπτική του τρόπου με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, αίσθησης, συμπεριφοράς, αίσθησης και εμπειρίας.
Η ψυχοδιαιτολογία ενημερώνεται από την πειθαρχία της ψυχολογίας, η οποία επιδιώκει να κατανοήσει τις εσωτερικές λειτουργίες των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων, των κινήτρων, των αξιών και των εμπειριών τους, και πώς μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα στον κόσμο.
Η ψυχοδιαιτολογία ενημερώνεται επίσης από την πειθαρχία της διατροφής, η οποία εξετάζει πώς η διατροφή και τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την υγεία μας και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά για να μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλύτερα, πιο δυνατά και περισσότερο.
Σε σχέση με την ψυχολογία, η διατροφή μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς αυτό που τρώμε επηρεάζει το πώς νιώθουμε – συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων, των διαθέσεων, των αισθήσεων, των κινήτρων και των εμπειριών μας.
Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας κατανοούν τις ψυχολογικές, γνωστικές και συμπεριφορικές συνιστώσες που οδηγούν σε θετική ψυχική υγεία. Οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι έχουν ήδη κατανοήσει τις επιπτώσεις της διατροφής στην υγεία. Η ψυχοδιαιτολογία είναι ο τομέας μελέτης που βρίσκεται στη διασταύρωση ψυχολογίας και διατροφής. Απαιτείται γνώση αυτής της τομής για την κατανόηση της σχέσης διατροφής-ψυχικής υγείας.
Γιατί χρειάζεται αυτό;
Υπάρχει πληθώρα ερευνών για να φωτιστούν οι διασυνδέσεις μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης και όλων των πτυχών της ψυχολογικής λειτουργίας. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα, μέχρι τώρα, δεν είχαν ένα ενιαίο πεδίο.
Επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγων, θεραπευτών, διατροφολόγων, ψυχιάτρων, γιατρών και σπουδαστών που ειδικεύονται στις ψυχολογικές και διατροφικές επιστήμες, είχαν περιορισμένη πρόσβαση στην επίσημη εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου και στην επίγνωση αυτής της βάσης τεκμηρίωσης. Το σημερινό σύστημα ψυχικής υγείας δεν είναι καλά εξοπλισμένο για να εφαρμόσει αυτά τα ευρήματα για να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στο παγκόσμιο τοπίο ψυχικής υγείας.
Ποια είναι η απόδειξη;
Το εκκολαπτόμενο πεδίο της ψυχοδιαιτολογίας δημιουργεί μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της διατροφής και των κλινικών αποτελεσμάτων ψυχικής υγείας. Η ψυχοδιαιτολογία είναι ένας ξεχωριστός και συμπληρωματικός τομέας μελέτης που περιλαμβάνει τις ψυχολογικές, συμπεριφορικές και διατροφικές επιστήμες, στη ψυχοδιαιτολογία.
Η σχέση διατροφής – ψυχικής υγείας διερευνάται από την προοπτική της διατροφής και τη διασύνδεσή της με το πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε, συμπεριφερόμαστε, αισθανόμαστε και βιώνουμε.
Αν και δεν υπάρχει έρευνα στη ψυχοδιαιτολογία, το πεδίο ενημερώνεται από μια υπάρχουσα και ισχυρή βάση στοιχείων σε πολυάριθμους τομείς μελέτης στις ψυχολογικές, συμπεριφορικές, κοινωνικές, επιστήμες διατροφής, εγκεφάλου και υγείας, μεταξύ άλλων.
Η έρευνα από αυτούς τους κλάδους πληροφορεί την ανάπτυξη της γλώσσας, τα εργαλεία, τις έννοιες και τις μεθόδους που χαρακτηρίζουν τη σχέση διατροφής και ψυχικής υγείας στη ψυχοδιαιτολογία.
Οι τομείς μελέτης που περιλαμβάνονται στη ψυχοδιαιτολογία περιλαμβάνουν το συναίσθημα, τη συμπεριφορά, τη ψυχολογική λειτουργία, τη διάθεση και την ευεξία, τη γνωστική λειτουργία και τον εγκέφαλο, την αίσθηση, την αντίληψη και την εσωτερική εμπειρία(παρεμβολή) , το άγχος , την αγωνία, την ανθεκτικότητα και τη ποιότητα ζωής, τον πόνο και την ευχαρίστηση, την ρύθμιση της διατροφικής πρόσληψης και την χρήση ουσιών, την επιθετικότητα, την βία και το τραύμα, τον ύπνο, την κόπωση και την απόδοση, το ψυχοκοινωνικό περιβάλλον, το τρόπος ζωής και την προσωπικότητα.
Πηγή: What is Nutritional Psychology? – Diet and Mental Health (nutritional-psychology.org)
Επιστημονική Επιμέλεια: Κεκιλίδη Σοφία, Κοινωνικός & Εκπαιδευτικός Λειτουργός – Ειδ. Διατροφολόγος