
Η ψυχοδιαιτολογία είναι το αναδυόμενο πεδίο μελέτης που περιλαμβάνει τη σχέση μεταξύ της διατροφής και όλων των πτυχών της ανθρώπινης ψυχολογικής υγείας και λειτουργίας και περιλαμβάνει τη διερεύνηση της σχέσης διατροφής-ψυχικής υγείας (DMHR) στο σύνολό της.
Ενώ ένα σημαντικό σώμα αποδεικτικών στοιχείων υποστηρίζει την ύπαρξη και την ανάπτυξη ενός τέτοιου τομέα μελέτης, υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την τοποθέτηση αυτού του τομέα στις ψυχολογικές και διατροφικές επιστήμες.
Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την ιστορία, την ανάπτυξη και τη μελλοντική κατεύθυνση της ψυχοδιαιτολογίας.
Τι είναι η ψυχοδιαιτολογία;
Η ψυχοδιαιτολογία είναι το αναδυόμενο πεδίο μελέτης που περιλαμβάνει τη σχέση μεταξύ της διατροφής και όλων των πτυχών της ανθρώπινης ψυχολογικής υγείας και λειτουργίας και περιλαμβάνει τη διερεύνηση της σχέσης διατροφής-ψυχικής υγείας (DMHR) στο σύνολό της.
Η ψυχοδιαιτολογία υπάρχει στη διασταύρωση της διατροφής και της ψυχολογίας και καλύπτει ένα προηγουμένως ανεπίλυτο κενό στην έρευνα, την εκπαίδευση, την επαγγελματική πρακτική και τη δημόσια γνώση.
Μέσα στην ομπρέλα της ψυχοδιαιτολογίας, εξετάζονται όλες οι πτυχές των ψυχολογικών, συμπεριφορικών,γνωστικών,αισθητηριακών-αντιληπτικών,ενδοσκοπικών και ψυχοκοινωνικών εμπειριών μας σε σχέση με τα διατροφικά πρότυπα πρόσληψης.
O όρος «Ψυχοδιαιτολογία» ΔΕΝ αφορά έναν όψιμο χαρακτηρισμό της αλληλεπίδρασης της ψυχολογίας με τη διατροφή. Η κατηγορηματική ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ του παραπάνω ισχυρισμού έρχεται μέσα από μία επιστημονική δημοσίευση του… 1933!!!
Πραγματικά είναι μεγάλο εύρημα το paper “The Field of Psychodietetics” του Martin F. Fritz, Ph.D. στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Psychology, το οποίο ήδη από το 1933 (δηλαδή περίπου έναν αιώνα πριν!) αναφέρεται στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχοδιαιτολογίας, ορίζοντας την ως «την επιστήμη της διατροφής ενός ατόμου σε ασθένεια και στην υγεία, με ιδιαίτερη αναφορά στο ψυχικό του υπόβαθρο”.

Στοιχεία που χαρακτηρίζουν το πεδίο της διατροφικής ψυχολογίας
Η σχέση Διατροφής-Ψυχολογίας (DPR) χαρακτηρίζει τη σχέση μεταξύ της διατροφικής μας πρόσληψης και της ψυχολογικής μας εμπειρίας. Αυτό περιλαμβάνει τις διαθέσεις και το συναίσθημά μας (π.χ. ευτυχία, θλίψη, ερεθισμός, ευεξία, ικανοποίηση από τη ζωή).
Η σχέση Διατροφής-Συμπεριφοράς (DBR) χαρακτηρίζει τη σχέση μεταξύ της διατροφικής μας πρόσληψης (τι τρώμε) και πώς αυτή η πρόσληψη επηρεάζει τις συμπεριφορές μας που σχετίζονται με τα τρόφιμα.
Οι βασικές έννοιες που απεικονίζουν αυτή τη σχέση περιλαμβάνουν την πρόβλεψη, τη διαθεσιμότητα, την προετοιμασία, τη γευστικότητα, την ηδονική διατροφή, τον κορεσμό, τους μηχανισμούς ελέγχου συμπεριφοράς, την πείνα, την επιθυμία και την ανταμοιβή, μεταξύ άλλων.
Η σχέση Διατροφής-Γνωστικής Ικανότητας (DCR) χαρακτηρίζει τη σχέση μεταξύ των διατροφικών μας προτύπων πρόσληψης και όλων των πτυχών της γνωστικής μας λειτουργίας.
Οι βασικές έννοιες περιλαμβάνουν τη μνήμη, την προσοχή, τη μάθηση, τη συλλογιστική και τη λήψη αποφάσεων. Το DCR είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το DBR και μαζί παίζουν τεράστιο ρόλο στη διατροφική μας πρόσληψη.
Η Διατροφή και η Αισθητηριακή-Αντιληπτική Σχέση (DSPR) χαρακτηρίζει τη σχέση μεταξύ των διατροφικών μας προτύπων πρόσληψης και των αισθητηριακών-αντιληπτικών διεργασιών μας. Αυτό περιλαμβάνει τη μετάφραση πληροφοριών από τις αισθήσεις μας (π.χ. όραση, οσμή, ήχος, αφή) και την επίδρασή τους στις διατροφικές προτιμήσεις, τις επιλογές και τα συνολικά πρότυπα πρόσληψης τροφής.
Η σχέση Διατροφής-Ενδοσύλληψης (DIR) χαρακτηρίζεται από την επίγνωσή μας για τις εσωτερικές αισθήσεις που βιώνουμε σε σχέση με τα τρόφιμα που τρώμε. Το DIR εξετάζει την αμφίδρομη φύση των συναισθημάτων και των εσωτερικών σωματικών μας αισθήσεων και παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζουμε τις διατροφικές μας συμπεριφορές.
Μια σημαντική έννοια στο DIR είναι η επίγνωση του εσωτερικού μας κόσμου, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προσεγγίσουμε τις διατροφικές μας επιλογές με περισσότερη πρόθεση.
Η σχέση Διατροφής-Ψυχοκοινωνικής (DPSR) χαρακτηρίζεται από το ρόλο που παίζουν οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες σε σχέση με τα διατροφικά μας πρότυπα πρόσληψης. Παραδείγματα αυτών των παραγόντων περιλαμβάνουν την οικογένεια, τον πολιτισμό, την κοινότητα, την κοινωνία, τις αξίες και τις οικονομικές συνθήκες.
Υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον τομέα της διατροφικής ψυχολογίας;
Ναι. Υπάρχει ένα εκτεταμένο σώμα έρευνας που υποστηρίζει τη σχέση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης και όλων των πτυχών της DMHR. Το κέντρο Διατροφικής Ψυχολογίας CNP εδραιώνει αυτή την έρευνα σε διάφορες ξεχωριστές ερευνητικές βιβλιοθήκες.
Δείτε μια Εισαγωγή στις Ερευνητικές Βιβλιοθήκες της CNP ή επισκεφθείτε οποιαδήποτε από τις πέντε της συλλογής μας:
- Η Ερευνητική Βιβλιοθήκη Διατροφικής Ψυχολογίας (NPRL) περιέχει συνδέσμους προς δημοσιευμένες έρευνες στη σχέση διατροφής-ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζουν τον γενικό/ενήλικο πληθυσμό.
- Η Ερευνητική Βιβλιοθήκη Παιδιών και Εφήβων περιέχει συνδέσμους προς δημοσιευμένες έρευνες που χαρακτηρίζουν τον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό.
- Η Βιβλιοθήκη Νευροαναπτυξιακής Έρευνας περιέχει συνδέσμους προς δημοσιευμένες έρευνες που χαρακτηρίζουν τον νευροδιαστροφικό παιδικό και εφηβικό πληθυσμό (ΔΑΦ, ΔΕΠΥ, Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές).
- Η Ερευνητική Βιβλιοθήκη Διατροφής και Μητρικής Ψυχικής Υγείας περιέχει συνδέσμους προς δημοσιευμένες έρευνες που χαρακτηρίζουν τον μητρικό/έγκυο πληθυσμό
- Η Ερευνητική Βιβλιοθήκη Μαγειρικής του Παιδιού χαρακτηρίζει δημοσιευμένες έρευνες που χαρακτηρίζουν τη σχέση μεταξύ της μαγειρικής των παιδιών και της ψυχικής υγείας.
Η CNP χρησιμοποιεί έρευνα που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους για να ενημερώσει και να καθοδηγήσει την ανάπτυξη του πεδίου και χρησιμοποιεί αυτή τη βάση τεκμηρίωσης για να ενημερώσει την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στην ψυχοδιαιτολογία και των εργαλείων για τη βελτίωση του DMHR(σχέση διατροφής και ψυχικής υγείας).
Τα συγκεκριμένα εργαλεία, μέθοδοι και έννοιες ψυχοδιαιτολογίας που χρησιμοποιούνται στη δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί, αλλά αυτό είναι μεταξύ των πρωταρχικών στόχων της CNP.
Στην Ελλάδα για πρώτη φορά, η ΕΛ.Δ.Ε. STUDIES ΚΔΒΜ (Κλάδος Σπουδών της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας) παρουσιάζει το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης στην Επιστήμη της Ψυχολογίας και Διατροφής (Ψυχοδιαιτολογία): «NUTRITION PROFESSIONAL in PSYCHOLOGY» (N.P.Psy).
Μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις των σημείων επαφής των δύο επιστημόνων με αποτέλεσμα να δημιουργεί τις προδιαγραφές για την ολιστική αναβάθμιση του επιστημονικού τους αντικειμένου.
Άραγε οι περισσότεροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και διατροφολόγοι εκπαιδεύονται στις περισσότερες πτυχές της σχέσης διατροφής-ψυχικής υγείας και στον τομέα της ψυχοδιαιτολογίας γενικότερα;
Όχι. Παρόλο που οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας ασχολούνται με τις ψυχολογικές, συμπεριφορικές, γνωστικές και ψυχοκοινωνικές δεξιότητες και την εκπαίδευση που είναι απαραίτητες για την προώθηση της ψυχολογικής ευεξίας και της ψυχικής υγείας, οι περισσότεροι λαμβάνουν ελάχιστη έως καθόλου επίσημη εκπαίδευση στο DMHR.
Λίγοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν επαρκή εκπαίδευση στη διατροφή!
Μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τον αλφαβητισμό της γνώσης της διατροφής, την εκπαίδευση που έλαβε και τις ευκαιρίες μάθησης μεταξύ ψυχολόγων, ψυχιάτρων και ψυχοθεραπευτών έδειξε ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας δεν είχαν καμία εκπαίδευση στη διατροφή.
Ωστόσο, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι ψυχικές διαταραχές σχετίζονται με κακή διατροφή, κακές διατροφικές επιλογές, διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές και διατροφικές ανεπάρκειες.
Ο τομέας της ψυχοδιαιτολογίας αναπτύσσεται ως απάντηση στην αυξανόμενη ανάγκη να εξοπλιστούν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και διατροφής με γνώση του τρόπου με τον οποίο τα διατροφικά πρότυπα αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ψυχολογικής, συμπεριφορικής, γνωστικής, αισθητηριακής-αντιληπτικής, ενδοαισθητηριακής και ψυχοκοινωνικής συμπεριφοράς, λειτουργίας και εμπειρίας.
Η ΕΛ.Δ.Ε. STUDIES ΚΔΒΜ σκοπεύει να καλύψει αυτή την αυξανόμενη ανάγκη εξοπλίζοντας την ψυχική υγεία και τους επαγγελματίες με δεξιότητες για να κατανοήσουν το ρόλο που παίζει η διατροφική πρόσληψη σε όλες τις πτυχές της ψυχολογικής λειτουργίας με σκοπό να ωφεληθούν τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας.
Πώς μπορώ να γίνω ψυχοδιαιτολόγος;
Μπορώ να αποκτήσω άδεια στην ψυχοδιαιτολογία;
Ο επίσημος τίτλος του “ψυχοδιαιτολόγου” δεν υπάρχει ακόμη. Η δημιουργία αυτού του τίτλου θα απαιτήσει μαθήματα και πτυχία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, δημιουργία επίσημου συμβουλίου αδειοδότησης, ανάπτυξη απαιτήσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης, συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής κατευθυντήριων γραμμών πρακτικής και συνεχή επέκταση της βάσης τεκμηρίωσης της ψυχοδιαιτολογίας.
Ο τίτλος “Nutrition Professional” ΔΕΝ αποτελεί Ακαδημαϊκό Τίτλο, ούτε σχετίζεται με την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος διατροφολόγου ή οιασδήποτε μορφής συναφών επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η απονομή του τίτλου NUTRITION PROFESSIONAL IN PSYXHOLOGY δεν συνεπάγεται ακαδημαϊκή πιστοποίηση ή αναγνώριση επιστημονικής επάρκειας ή απόκτηση τίτλου ειδικότητας, αλλά πάντα αποτελεί ένα σημαντικό ενισχυτικό του βιογραφικού σημειώματος και πολλές γνώσεις σε έναν τομέα που δεν υπάρχει ακόμα επαρκής πληροφόρηση!
Πόσο αμοίβεται ο ψυχοδιαιτολόγος;
Επειδή επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημος επαγγελματικός τίτλος «ψυχοδιαιτολόγου», δεν υπάρχουν επί του παρόντος δεδομένα μισθών ή προοπτικών για αυτό το επάγγελμα.
Επομένως, η κατανόηση των μισθών και των θέσεων που ανοίγονται για ένα τέτοιο επάγγελμα και τίτλο θα ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, θεωρητική.
Ως σημείο εκκίνησης, οι ακόλουθες ενότητες εξετάζουν τους τρέχοντες μισθούς και τις προοπτικές εργασίας για ψυχολόγους και διατροφολόγους.
Ψυχολόγοι
Σύμφωνα με το Γραφείο Εργασίας και Στατιστικής των ΗΠΑ, η ανάπτυξη για τους ψυχολόγους αναμένεται να είναι 8% από το 2020 έως το 2030, με 13.400 νέους ψυχολόγους κάθε χρόνο.
Ο μέσος ετήσιος μισθός για τους ψυχολόγους στην Αμερική το 2020 ήταν 82,180 $.
Λόγω των επιπτώσεων του COVID-19 και των επιπτώσεών του στην ψυχική υγεία, μπορεί κανείς να αναμένει ότι η ζήτηση για φροντίδα ψυχικής υγείας θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Για παράδειγμα, από τότε που δημοσιεύθηκαν αυτά τα στατιστικά στοιχεία, υπήρξε αύξηση 34,1% στις συνταγές για φάρμακα κατά του άγχους, αύξηση 18,6% στις συνταγές αντικαταθλιπτικών και αύξηση 14,8% στα φάρμακα αϋπνίας μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες (America’s State of Mind, 2020).
Αυτά συνέβησαν εντός περιόδου ενός μηνός στην αρχή της πανδημίας COVID-19. Επιπλέον, 1 στους 4 εφήβους παγκοσμίως αντιμετωπίζει πλέον κλινικά αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ 1 στους 5 αντιμετωπίζει κλινικά αυξημένα συμπτώματα άγχους.
Η απασχόληση σύμβουλων γάμων και οικογενειακών συμβούλων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 16% από το 2020 έως το 2030, πολύ ταχύτερα από τον μέσο όρο για όλα τα επαγγέλματα.
Η απασχόληση για κατάχρηση ουσιών, συμπεριφορική διαταραχή και συμβούλους ψυχικής υγείας προβλέπεται επίσης να αυξηθεί σημαντικά κατα 23% από το 2020 έως το 2030. Αυτές οι προβλέψεις αντικατοπτρίζουν τα αυξανόμενα ποσοστά ατόμων που αναζητούν συμβουλευτική για διάφορες πτυχές της ψυχικής υγείας.
Διαιτολόγοι και Διατροφολόγοι
Ο μέσος ετήσιος μισθός για διαιτολόγους και διατροφολόγους το 2020 σύμφωνα με το Γραφείο Εργασίας και Στατιστικής των ΗΠΑ ήταν 63,090 $.
Η απασχόληση για διαιτολόγους και διατροφολόγους προβλέπεται να αυξηθεί κατά 11% από το 2020 έως το 2030, ταχύτερα από τον μέσο όρο.
Περίπου 5.900 νέοι διαιτολόγοι και διατροφολόγοι προβλέπεται να είναι διαθέσιμοι κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet εκτιμά ότι 1 στους 5 θανάτους παγκοσμίως – που ισοδυναμεί με 11 εκατομμύρια θανάτους – σχετίζεται με κακή διατροφή και ότι η διατροφή συμβάλλει σε μια σειρά χρόνιων ασθενειών σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ισχυρίζονται επίσης ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη για συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης διατροφής» και ότι «δεδομένης της πολυπλοκότητας των διατροφικών συμπεριφορών και του ευρέος φάσματος επιρροών στη διατροφή, η βελτίωση της διατροφής απαιτεί την ενεργό συνεργασία διαφόρων παραγόντων σε όλο το σύστημα τροφίμων, μαζί με πολιτικές που στοχεύουν σε πολλούς τομείς» (The Lancet, 2019).
Η αυξημένη ζήτηση για υγιεινή ζωή, η συνταξιοδότηση των σημερινών διατροφολόγων, η αυξημένη ευαισθητοποίηση για τη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας, καθώς και η στροφή των διατροφολόγων σε διαφορετικά επαγγέλματα τροφοδοτούν τους αριθμούς που αναφέρονται παραπάνω.
Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας αποδίδει επίσης αυτή την αύξηση στον «ρόλο των τροφίμων στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών, όπως ο διαβήτης». Επιπλέον, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας δείχνει ότι όσοι βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης απαιτούν περισσότερες διατροφικές υπηρεσίες.
Οι εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης, τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές αναμένεται να προσθέσουν περισσότερες θέσεις σε αυτόν τον τομέα. Αυτή η ανάγκη είναι συνεπής με την έρευνα που συνδέει τη διατροφή με τις διαταραχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ηλικία.
Προοπτικές εργασίας για στην ψυχοδιαιτολογία
Είτε για τους ψυχολόγους είτε για τους διατροφολόγους, η ύπαρξη ενός διευρυμένου συνόλου δεξιοτήτων και βάσης γνώσεων μέσω των οποίων μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τη θετική αλλαγή στην ψυχική υγεία είναι αναμφίβολα ευεργετική!
Η ψυχοδιαιτολογία προσφέρει μια καινοτόμο προσέγγιση για την ανακούφιση του τεράστιου οικονομικού, κοινωνικού και ατομικού βάρους της ψυχικής ασθένειας.
Η διατροφική πρόσληψη διασυνδέεται με κάθε πτυχή της ψυχικής μας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής μας εμπειρίας, της ευημερίας και της διάθεσής μας, της γνωστικής λειτουργίας, των εγκεφαλικών διεργασιών, της συμπεριφοράς, των εσωτερικών αισθήσεων, του πόνου, της ανθεκτικότητας, του στρες και της απόδοσης στο χώρο εργασίας.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι ψυχολογικές και διατροφικές επιστήμες στερούνται επίσημης εκπαίδευσης και κατάρτισης στο DMHR, κάτι που τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ένα έγκυρο και σημαντικό κομμάτι του παζλ για την αντιμετώπιση ζητημάτων ψυχικής υγείας.
Η εκπαίδευση στην ψυχοδιαιτολογία είναι όλο και πιο απαραίτητη για τη διατροφή, την ψυχική υγεία και τους συναφείς επαγγελματίες υγείας.
Εάν εμπίπτετε σε μία από αυτές τις κατηγορίες, η αύξηση του συνόλου δεξιοτήτων σας με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αυξήσει την ικανότητά σας να παρέχετε υπηρεσίες στους πελάτες σας και, ως εκ τούτου, να ενισχύσει, τη ζήτηση σας και τα έσοδά σας.
Ποιο είναι το τρέχον πεδίο πρακτικής για όσους εκπαιδεύονται στη ψυχοδιατροφολογία;
Το επιδιωκόμενο πεδίο πρακτικής για την ψυχοδιαιτολογία εξαρτάται από τη συνοδευτική πιστοποίηση ή / και άδεια κάθε μεμονωμένου επαγγελματία (π.χ. Διατροφολόγος, LCSW, LPCC, MD, Αδειοδοτημένος Ψυχολόγος).
Εδώ στη ΕΛ.Δ.Ε. STUDIES ΚΔΒΜ, αναπτύσσουμε τη βάση τεκμηρίωσης, τις έννοιες και τα «ψυχοδιαιτολογικά» εργαλεία και την εκπαίδευση που οι επαγγελματίες μπορούν να ενσωματώσουν στην πρακτική τους. Είναι κρίσιμο να καταλάβουμε ότι αυτή τη στιγμή, η ψυχοδιαιτολογία παρέχει εκπαίδευση και όχι παρέμβαση, αξιολόγηση, θεραπεία ή διάγνωση.
Η εκπαίδευση στην ψυχοδιαιτολογία δεν δίνει στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να παρέχουν διατροφικές, ψυχολογικές ή ψυχιατρικές συμβουλές ή παρεμβάσεις εάν δεν έχουν ήδη άδεια να το πράξουν. Εάν δεν έχετε άδεια που έχει εγκριθεί από το κράτος, τότε πρέπει να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία που έχει το κατάλληλο πεδίο πρακτικής για να παρέχει παρέμβαση, αξιολόγηση, θεραπεία ή διάγνωση.
Όποιος λαμβάνει γνώση και εκπαίδευση στην ψυχοδιαιτολογία μπορεί:
1) να παρέχει πληροφορίες σε άλλους σχετικά με τις γενικές διασυνδέσεις μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης και των ψυχολογικών διεργασιών και
2) να χρησιμοποιήσει ψυχοδιαιτολογικές έννοιες στην ψυχοδιαιτολογία για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση ενός άλλου για το DMHR.
Οι επαγγελματίες μπορούν επί του παρόντος να εκπαιδεύσουν τους πελάτες σε αυτό:
- Υπάρχει μια ισχυρή βάση αποδεικτικών στοιχείων που δείχνει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους αυτό που τρώμε επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε από την άποψη της ψυχολογικής υγείας και ευεξίας.
- Κάθε άτομο ασχολείται με μια σχέση διατροφής-ψυχικής υγείας (DMHR) και αυτή η σχέση είναι μοναδική για αυτούς .
- Η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στη θετική αλλαγή στο πώς αισθάνεται κανείς όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά.
- Τα διατροφικά πρότυπα πρόσληψης επηρεάζουν τις ψυχολογικές, γνωστικές, συμπεριφορικές, αισθητηριακές-αντιληπτικές, παρεμβατικές και ψυχοκοινωνικές εμπειρίες, διαδικασίες και μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν τα κλινικά μας αποτελέσματα.
Μπορεί η ψυχοδιαιτολογία να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών;
Όχι. Η ψυχοδιαιτολογία έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και όχι για σκοπούς παρέμβασης, θεραπείας ή/και διάγνωσης.
Για άτομα που διαθέτουν κατάλληλη άδεια για τη διάγνωση και τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών (και για όσους δεν το κάνουν), τα εκπαιδευτικά εργαλεία ψυχοδιαιτολογίας θα είναι διαθέσιμα για χρήση εντός του κλινικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος για επαγγελματίες στο πλαίσιο της πρακτικής τους.
Αυτές οι πληροφορίες και τα εργαλεία από την ψυχοδιαιτολογία παρέχουν ένα κομμάτι του παζλ για τη θετική υποστήριξη της ψυχικής υγείας, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο ψυχιατρικών, θεραπευτικών ή ιατρικών παρεμβάσεων που παρέχονται από έναν εξουσιοδοτημένο επαγγελματία.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα “Ποιο είναι το τρέχον πεδίο πρακτικής για όσους εκπαιδεύονται στη διατροφική ψυχολογία;” παραπάνω.
Μπορεί ένας επαγγελματίας με δεξιότητες ψυχοδιαιτολογίας να παρέχει διαιτητική ή ψυχική θεραπεία ή/και παρέμβαση;
Όχι, η εκπαίδευση ψυχοδιαιτολογίας από μόνη της δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τους επαγγελματίες να γράψουν σχέδια θεραπείας εστιασμένα στη διατροφή ή να εφαρμόσουν συγκεκριμένες διατροφικές παρεμβάσεις.
Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να έχετε την κατάλληλη άδεια και τυχόν άλλα απαιτούμενα διαπιστευτήρια.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε “Ποιο είναι το πεδίο πρακτικής για όσους εκπαιδεύονται στην ψυχοδιαιτολογία;”
Η ψυχοδιαιτολογία μου δίνει τη δυνατότητα να διαγνώσω ή να θεραπεύσω προβλήματα ψυχικής υγείας;
Όχι. Η ψυχοδιαιτολογία δεν παρέχει παρέμβαση ή διάγνωση.
Αντίθετα, παρέχει ψυχοδιαιτολογικά εργαλεία που υποστηρίζουν τα άτομα στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ των διατροφικών προτύπων πρόσληψης και της ψυχικής τους υγείας.
Ποιος μπορεί να ασχοληθεί με την ψυχοδιαιτολογία;
Ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από την κατανόηση της ψυχοδιαιτολογίας, ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσης και το επαγγελματικό υπόβαθρο.
Όσον αφορά την επαγγελματική εφαρμογή, η ψυχοδιαιτολογία είναι πιο σημαντική για άτομα με υπόβαθρο στην ψυχολογία, τη συμβουλευτική, τη θεραπεία γάμου και οικογένειας, τη διαιτολογία, την καθοδήγηση υγείας, τη νοσηλευτική ή άλλα επαγγέλματα που σχετίζονται με την υγεία.
Είναι η ψυχοδιαιτολογία διαφορετική από την ψυχολογία της υγείας;
Ναι, η ψυχοδιαιτολογία είναι διαφορετική από την ψυχολογία της υγείας.
Η ψυχοδιαιτολογία εξετάζει τους ψυχολογικούς, συμπεριφορικούς, γνωστικούς, αισθητηριακούς-αντιληπτικούς, ενδοαισθητικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που εμφανίζονται σε σχέση με τα ανθρώπινα διατροφικά πρότυπα πρόσληψης.
Η ψυχοδιαιτολογία της υγείας ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της ολοκληρωμένης υγείας και τη νεοεμφανιζόμενη μετασχηματιστική προσέγγιση για την υγεία και την ευημερία που αναφέρεται ως «Whole Health».
Ολόκληρη η υγεία ενδυναμώνει και εξοπλίζει τους ανθρώπους να αναλάβουν τη σωματική, ψυχική και πνευματική τους ευεξία και να ζήσουν τη ζωή τους στο έπακρο. Η ψυχολογία της υγείας εξετάζει συγκεκριμένα πώς βιολογικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία και την ασθένεια.
Οι ψυχολόγοι υγείας χρησιμοποιούν την ψυχολογική επιστήμη για την προώθηση της υγείας, την πρόληψη ασθενειών και τη βελτίωση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.
Εκείνοι στην ψυχολογία της υγείας ή σε οποιεσδήποτε ψυχολογικές επιστήμες ή επιστήμες διατροφής είναι σίγουρα προετοιμασμένοι για να διερευνήσουν τη σχέση διατροφής-ψυχικής υγείας.
Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την ψυχοδιαιτολογία;
Όλοι οι τομείς ειδικότητας που μπορούν να επωφεληθούν από την εκπαίδευση της ψυχοδιαιτολογίας αντιμετωπίζουν προβλεπόμενους ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης ταχύτερα από το μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εργασίας όπως ψυχολόγοι, σύμβουλοι και θεραπευτές, διαιτολόγοι, προπονητές υγείας, διατροφολόγοι, νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα που σχετίζονται με την υγεία.
Για τους διατροφολόγους και τους διαιτολόγους, το BLS (Γραφείο Στατιστικών Εργασίας) αναμένει ότι ο τομέας θα αυξηθεί κατά 11% έως το 2030, ο οποίος είναι ταχύτερος από τον μέσο όρο.
Το BLS αποδίδει αυτή την ανάπτυξη στο ρόλο των τροφίμων στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Αυτή η προβλεπόμενη ανάπτυξη είναι επίσης αναμφίβολα για να αντιμετωπίσει τα πιο πρόσφατα ευρήματα του NHANES σχετικά με την παχυσαρκία στον ενήλικο πληθυσμό των ΗΠΑ (42,4%).
(Το NHANES είναι μια διατομεακή έρευνα που έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση της υγείας και της διατροφικής κατάστασης του πολιτικού μη θεσμοθετημένου πληθυσμού των ΗΠΑ.)
Οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι θα χρειαστούν για να παρέχουν φροντίδα στους ασθενείς για τη βελτίωση της συνολικής υγείας τους.
Επιπλέον, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας δείχνει ότι όσοι βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης απαιτούν περισσότερες διατροφικές υπηρεσίες.
Οι εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης, τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές αναμένεται να προσθέσουν περισσότερες θέσεις σε αυτόν τον τομέα.
Αυτή η ανάγκη είναι συνεπής με την έρευνα που συνδέει τη διατροφή με τις διαταραχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ηλικία.
Επιστημονική Επιμέλεια: Κεκιλίδη Σοφία, Κοινωνικός & Εκπαιδευτικός Λειτουργός – Ειδ. Διατροφολόγος
Είσαι Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Διαιτολόγος, Νευρολόγος ή Κοινωνικός Λειτουργός; Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης στην Επιστήμη της Ψυχολογίας και Διατροφής (Ψυχο-διαιτολογία): «NUTRITION PROFESSIONAL in PSYCHOLOGY» (N.P.Psy) από τον Κλάδο Σπουδών της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας σε ενδιαφέρει!
Μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις των σημείων επαφής των δύο επιστημόνων (Ψυχολογία και Διατροφή) με αποτέλεσμα να δημιουργεί τις προδιαγραφές για την ολιστική αναβάθμιση του επιστημονικού τους αντικειμένου.
Οδηγός Σπουδών: https://bit.ly/spoudes-NPPsy
Πληροφορίες & Εγγραφές: https://elde.gr/programma-epimorfosis-psychologia-diatrofi/
«Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ!»
Για τις Ειδικές ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 2520977 ή ενημερωθείτε στη σελίδα του Προγράμματος.
