Με αθρόα συμμετοχή και οργανωτική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το WEBINAR: «Παιδική Παχυσαρκία & Διατροφικές Διαταραχές» που διοργάνωσε ο Κλάδος Σπουδών ΕΛ.Δ.Ε. STUDIES.
- Ημερομηνία & Ώρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 20 Φεβρουαρίου 2021
- Εισηγήτρια: Μαντώ Αγουρίδου, Κλινική Ψυχολόγος MSc
- Προλόγισε: Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Το Σεμινάριο διήρκησε περίπου 2 ώρες, με τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη να προλογίζει και την Κλινική Ψυχολόγο MSc κα. Μαντώ Αγουρίδου να είναι η εισηγήτρια του webinar.
Αρχικά, παρουσιάστηκε ο λόγος για τον άμεσο συσχετισμό της παιδικής ψυχοπαθολογίας με την παιδική διατροφή και την παχυσαρκία.
Επίσης αναλύθηκε η σχέση του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων μορφών παιδικής ψυχοπαθολογίας με την παιδική παχυσαρκία και έγινε εκτενής ανάλυση διαγνωστικών κριτήριων προκειμένου οι συμμετέχοντες, με την ολοκληρωση του webinar, να μπορούν να διακρίνουν διάφορες διαταραχές λήψης τροφής και τις επιπλοκές τους στα παιδιά.
Τέλος, αναφέρθηκαν τεχνικές με βάση το γνωσιακό – συμπεριφορικό μοντέλο (CBT) και το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο προσέγγισης στη διαχείριση παιδιών με διατροφικές διαταραχές.
Η τεράστια απήχηση και επιτυχία του διαδικτυακού σεμιναρίου επιβεβαιώθηκε με τη διαδραστική συμμετοχή και την ανοιχτή συζήτηση των συμμετεχόντων με τους εισηγητές – κα. Μαντώ Αγουρίδου και Dr. Δημήτρη Γρηγοράκη- καθώς και με το πλήθος ενθαρρυντικών και επιβραβευτικών σχολίων για το webinar συνολικά.
Το video του Webinar σε όσους δεν είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν online, μπορείτε να το παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένο. Για περισσότερες πληροφορίες: studies@elde.gr
Ψυχοδιαιτολογία
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν με επιτυχία περιστατικά παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και γενικότερα διατροφικών διαταραχών στα παιδιά, είναι απαραίτητη η διεπιστημονική συνεργασία κοινωνικών επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων όπως ψυχολόγων, αλλά και διατροφολόγων (Shor 2010) με την μορφή της ψυχοδιαιτολογικής προσέγγισης (psycho-dietetic approach).
H ψυχοδιαιτολογική προσέγγιση της παιδικής παχυσαρκίας αποτελεί ένα καινοτόμο πεδίο, το οποίο στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος (Donini et al. 2010).
Γενικότερα, τα προγράμματα ψυχοδιαιτολογικής προσέγγισης της παχυσαρκίας εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, όπως έχουν επισημάνει πρόσφατα διάφοροι συγγραφείς (Brennan et al. 2020, Ogden Κ et al. 2020).
Προς την κατεύθυνση αυτή, οι ειδικοί θεράποντες είναι καλό να διευρύνουν την προσέγγισή τους λαμβάνοντας υπόψη και την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των παιδιών με παχυσαρκία, προκειμένου να εξατομικεύουν την παρέμβασή τους ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού.
Η κατανόηση της πιθανής παθοφυσιολογίας της συννοσηρότητας μεταξύ της παχυσαρκίας και των συναισθηματικών διαταραχών είναι πολύ σημαντική για όλους τους κλινικούς και επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να παρέχουν καταλληλότερες μορφές θεραπείας στα παιδιά και να εξατομικεύουν τις παρεμβάσεις τους.
Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στη σχέση της κατάθλιψης (έμμεση σύνδεση), του άγχους, και άλλων μορφών παιδικής ψυχοπαθολογίας με τη διατροφή.
Επίσης, στο πως οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες (χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες, χαμηλή απόδοση στο σχολείο, περιθωριοποίηση – Bulling λεκτικό και σωματικό) συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία.
Είναι ευρέως γνωστό ότι τα παιδιά με παχυσαρκία βιώνουν ποικίλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα τα οποία επηρεάζουν την ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση και γενικότερα την ποιότητα της ζωής τους.
Σκοπός της ψυχοδιαιτολογικής προσέγγισης της παιδικής παχυσαρκίας είναι να διερευνώνται τα εκάστοτε προβλήματα που σχετίζονται με τη μη ύπαρξη κινήτρων για τα παιδιά, τη χαμηλή συμμόρφωση, με τη στάση της οικογένειας όταν πιστεύει ότι ένα παχύσαρκο παιδί είναι υγιές, με την εύκολη πρόσβαση στο junk food και με τη διαφήμισή του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τηλεόρασης, με το μη υποστηρικτικό οικογενειακό / φιλικό περιβάλλον, με παλαιότερες αποτυχημένες προσπάθειες υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου διατροφής και με τις γενικότερες διατροφικές συνήθειες / τρόπο ζωής της οικογένειας (Brennan et al. 2020).
H ψυχοδιαιτολογική προσέγγιση της παιδικής παχυσαρκίας περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο βιωματικό πρωτόκολλο διαιτολογικής και ψυχολογικής υποστήριξης, το οποίο στοχεύει στην ανάλυση των πολλαπλών ψυχολογικών, κοινωνικών και διατροφικών παραγόντων που συχνά σχετίζονται με θέματα πρόσληψης τροφής και δυσκολίας ρύθμισης του σωματικού βάρους.
Με τον τρόπο αυτό προτείνονται πρακτικοί τρόποι διαχείρισης παιδιών με παχυσαρκία και άλλες διατροφικές διαταραχές με βάση το γνωσιακό – συμπεριφορικό μοντέλο (CBT), το οποίο στοχεύει στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής και τελικά στην μακροπρόθεσμη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Ταυτόχρονα, με βάση το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο εξηγείται στην οικογένεια η σημασία της εν λόγω προσέγγισης στη διαχείριση παιδιών με διατροφικές διαταραχές, όπως είναι σε πολλές περιπτώσεις είναι η νευρική ανορεξία (Cockfield & Philpot 2009) και η παιδική παχυσαρκία (Dae Yong Yi 2019).
Συμπερασματικά, η ψυχοδιαιτολογική προσέγγιση της παιδικής παχυσαρκίας αποτελεί ένα ιδιαίτερα προκλητικό επιστημονικό πεδίο, το οποίο απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και την κατάλληλη εκπαίδευση.
Μεταξύ άλλων συναφών προγραμμάτων η εν λόγω επιμόρφωση μπορεί να ληφθεί και μέσα από την παρακολούθηση του ομότιτλου ηλεκτρονικού σεμιναρίου βραχείας διεπιστημονικής ασύγχρονης εκπαίδευσης («ΨΥΧΟΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ») που διενεργείται από την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία.
Λίγα λόγια για το σεμινάριο «ΨΥΧΟΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ» στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιείται το συγκεκριμένο webinar.
Το σεμινάριο προσφέρει τη δυνατότητα κατανόησης των ειδικών θεμάτων που σχετίζονται με: την αναγνώριση της παιδικής παχυσαρκίας, διερεύνηση της αιτιολογίας των συνεπειών της αλλά και της επίπτωσής της στην ελληνική επικράτεια. Επίσης, από το σκοπιά του ειδικού ψυχολόγου διερευνά την ψυχοπαθολογία της παιδικής παχυσαρκίας, την πολύπλευρη επίδραση διαφόρων ψυχοκοινωνικών παραγόντων, του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, αλλά και τις διαταραχές λήψης τροφής στα παιδιά.
Σκοπός του σεμιναρίου βραχείας διεπιστημονικής εκπαίδευσης «ΨΥΧΟΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ» είναι η παροχή γνώσεων αναφορικά με την κατανόηση των αιτιολογικών ψυχο-διατροφολογικών μηχανισμών, με απώτερο στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου και την προαγωγή της δημόσιας υγείας.
Περισσότερες πληροφορίες: «ΨΥΧΟΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ»