
Τα ω-3 λιπαρά οξέα αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό και τη διασπορά των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, υποστηρίζουν επιστήμονες, αμφισβητώντας μια μελέτη του 2013 που υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη κατά 71%.
Οι επιστήμονες, με αρχηγό την Kathryn Meier από το Πανεπιστήμιο της Washington , υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν έναν νέο μηχανισμό, μέσω του οποίου τα ω-3 λιπαρά οξέα εικοσιπεντανοικό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA) συγκρατούν τη γρήγορη εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
Συνδέονται με έναν υποδοχέα που ονομάζεται FFA4 (free fatty acid receptor 4 – υποδοχέας ελεύθερων λιπαρών οξέων 4), γεγονός που δρα ως σήμα παρεμπόδισης της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
Η Meier δήλωσε: “Είμαστε οι πρώτοι που δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα δρουν με αυτό τον τρόπο στον καρκίνο. Η προσοχή κυρίως στρέφεται στη φλεγμονή και στο διαβήτη, όμως πάντα υπήρχε ένα ενδιαφέρον στραμμένο στον καρκίνο και είμαστε οι πρώτοι που δείξαμε αυτό το μηχανισμό σε οποιοδήποτε καρκινικό κύτταρο. Και χρησιμοποιούμε τον καρκίνο του προστάτη που είναι ο πιο αμφιλεγόμενος όσον αφορά τα ω-3 λιπαρά οξέα”.
Αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute που βρήκε ότι η υψηλή συγκέντρωση των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου (PUFAs) οδήγησε σε 71% υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.
Εκείνη την εποχή, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Alan Kristal είχε δηλώσει ότι “για άλλη μια φορά” φάνηκε ότι τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι επικίνδυνα, προκαλώντας αρνητική αντίδραση από τη βιομηχανία και άλλους επιστήμονες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Washington αναγνώρισαν ότι τα οφέλη από τα ω-3 λιπαρά οξέα για τον καρκίνο του προστάτη ήταν “κάπως αμφιλεγόμενα”, αλλά άξιζαν την περαιτέρω έρευνα. Είπαν ότι τα ευρήματά τους ήταν μη αναμενόμενα.
Η μελέτη
Τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη υπέστησαν επεξεργασία με λισοφωσφατιδικό οξύ (LPA) για να ενεργοποιηθούν και στη συνέχεια προστέθηκε EPA ή DHA.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν προστεθούν πριν το LPA, το EPA, αλλά όχι το DHA μείωσε τον αριθμό βιώσιμων καρκινικών κυττάρων στις 48 και στις 72 ώρες. Η ταχύτητα του αποτελέσματος του EPA, υποδηλώνει ότι είχε ενεργοποιήσει τον υποδοχέα FFA4, που μετά συνδέθηκε με τα ω-3 λιπαρά οξέα και ανέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
“Αυτή η μελέτη παρουσιάζει αναπάντεχα ευρήματα που δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα και οι FFA4 αγωνιστές μπορούν να αναστείλουν τη μετάδοση σήματος μέσω του αναπτυξιακού παράγοντα. Από όσο ξέρουμε, η δική μας μελέτη είναι η πρώτη που μελετάει το ρόλο του FFA4 υποδοχέα στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.”
Προοπτική για ένα καινούριο φάρμακο;
Η Meier δήλωσε ότι “τα αποτελέσματα είχαν σημαντικούς υπαινιγμούς για τη διαχείριση των ω-3 λιπαρών οξέων ή των αγωνιστών FFA4 με την πρόθεση να προλάβουν τον καρκίνο”.
Παρόλα αυτά είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα όσον αφορά τη δοσολογία, προτείνοντας ότι για την καταπολέμηση ενός υπάρχοντος καρκίνου, μπορεί να ήταν περισσότερο αποτελεσματικό να απομονώσουμε τις φαρμακοδυναμικές προτεραιότητας των ω-3 λιπαρών οξέων και να δημιουργήσουμε ένα καινούριο φάρμακο από το να συμπληρώσουμε ω-3 λιπαρά οξέα.
“Είναι πολύ δύσκολο στις διατροφικές έρευνες να μετρήσεις πόσο τρως ή σε ποια μορφή. Θα έπρεπε να τρως ψάρι; Θα πρέπει να παίρνεις συμπληρώματα;
Τώρα όμως έχουμε ένα πιθανό φάρμακο. Από τη στιγμή που έχεις ένα φάρμακο, μπορείς να δοκιμάσεις με ακρίβεια αν είναι αποτελεσματικό ή όχι σε μια ασθένεια και να γνωρίζεις ακριβώς πόσο να δώσεις στους ανθρώπους”.