
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, τα περιοδικά FORMA και ΠΑΙΔΙ & ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ Ομίλου ΔΑΦΝΗ – ΑΝΤΕΝΝΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία και την Επιστημονική Ομάδα ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και με σύνθημα «Ελληνική – Μεσογειακή διατροφή: Ασπίδα Υγείας!», παραχώρησαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αμαρουσίου Συνέντευξη Τύπου με θέμα: Νεότερα Δεδομένα για την Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοστατιστικής – Επιδημιολογίας της Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος αναφέρθηκε στην «Αξία του δείκτη Med Diet Score στη διαμόρφωση της υγείας».
Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτάκος ανέλυσε την αξία των διατροφικών δεικτών στη μελέτη της αποτίμησης του βαθμού υιοθέτησης ενός διατροφικού προτύπου.
Επιπλέον, εξήγησε τι χρησιμότητα αλλά και τη σημασία του δείκτη Med Diet Score στη διαμόρφωση της ανθρώπινης υγείας.
Ο δείκτης Med Diet Score αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο και για τη διατροφική έρευνα, διότι συνεισφέρει στην ολιστική αποτίμηση της διατροφής, λειτουργεί ως διαγνωστικό εργαλείο διαφόρων διατροφο-εξαρτώμενων νοσημάτων και τέλος συσχετίζεται με την πιθανότητα (κίνδυνο) εκδήλωσης των συγκεκριμένων νόσων.
Η κα Βιργινία Παπαεμμανουήλ, Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, B.Sc, μίλησε για τις «Προστατευτικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής».
Συγκεκριμένα, η κα Παπαεμμανουήλ ανέλυσε τις συνιστώσες της μεσογειακής διατροφής, η οποία χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων: ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, άγρια χόρτα, βότανα, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και κόκκινο κρασί. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν αποδεδειγμένα συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας.
Οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει περίτρανα ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Πρόσφατη ανάλυση περισσότερων από μισό εκατομμύριο υγιών ενήλικων έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, αλλά και των νόσων Parkinson και Alzheimer.
Η Μεσογειακή Διατροφή με τα άφθονα θρεπτικά που περιλαμβάνει, τη σωστή αναλογία γευμάτων και το άφθονο ελαιόλαδο δεν σταματά να αποτελεί αντικείμενο κλινικών μελετών παρέμβασης (Intervention studies).
Επομένως, η Ελληνική -Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ασπίδα προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού αποτρέποντας την εμφάνιση χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων.
Τέλος, ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, M.Sc., πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, αναφέρθηκε στο θέμα: «Πόσο “Ελληνικά” – “Μεσογειακά” τρώνε σήμερα οι Έλληνες;».
Συγκεκριμένα, ο κ. Γρηγοράκης παρουσίασε την έρευνα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, η οποία διεξήχθη πανελλαδικά σε 798 ενήλικες 18 – 73 ετών, 304 άνδρες και 494 γυναίκες.
Δυστυχώς, η σύγχρονη ελληνική διατροφική πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι οι σημερινοί Έλληνες δεν τρώμε «Μεσογειακά».
Οι αριθμοί μας προσγειώνουν στη σκληρή πραγματικότητα:
Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες εμφανίζουν υπέρταση (μόνο το 70% γνωρίζει το πρόβλημα, και από αυτούς, μόνο το 51% λαμβάνει θεραπεία), το 40% του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει τιμές χοληστερόλης επάνω από το φυσιολογικό (200 mg/dl) και ετησίως στην Ελλάδα καταγράφονται 15.000 – 16.000 εμφράγματα.
Επίσης, η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα είναι αντίστοιχη με αυτή των Ευρωπαϊκών χωρών (4%), ένας στους δέκα άνδρες ηλικίας 50-59 ετών πάσχει από στεφανιαία νόσο και η πιθανότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί κατά 10-40%.
Βάσει των συμπερασμάτων της συγκεκριμένης έρευνας, η οποία διεξήχθη με τη χρήση του δείκτη Med Diet Score, ο βαθμός μη ικανοποιητικής υιοθέτησης (σκορ κάτω του μέσου όρου) της μεσογειακής διατροφής από τους σημερινούς Έλληνες είναι 50,13%, 51,97% στους άνδρες και 48,9% στις γυναίκες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 1 στους 2 Έλληνες δεν τρώει «Ελληνικά» – «Μεσογειακά»!
Επίσης, 2 στους 10 Έλληνες (19,3% στο συνολικό πληθυσμό), 23,03% στους άνδρες και 17% στις γυναίκες, βρίσκονται σε διατροφικό κίνδυνο, συγκεντρώνοντας πολύ χαμηλό σκορ εφαρμογής υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Επομένως σήμερα, είναι επιβεβλημένο όλοι οι Έλληνες να εφαρμόσουν στην πράξη τις αρχές της Ελληνικής Παραδοσιακής – Μεσογειακής διατροφής. Αυτό πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα με δεδομένη τη σχέση αυτού του πρότυπου διατροφής με τη βελτίωση της υγείας.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, ενώ συντονίστρια ήταν η κα Φαίη Ευθυμίου, διευθύντρια του περιοδικού FORMA.